Νέα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού – Υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά;

Ο θερμαινόμενος καπνός είναι ένα νέο σύστημα λήψεως της νικοτίνης το οποίο συνήθως αναφέρεται ως σύστημα “θερμότητας και όχι καύσης” προερχόμενο από την βιομηχανία καπνού. Τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού περιέχουν ένα μικρό ραβδί καπνού που θερμαίνεται ηλεκτρονικά, αντί να καίγεται.

Η καπνοβιομηχανία εισχωρεί ενεργά στην αγορά, με πωλήσεις σε εξέλιξη πολλών νέων προϊόντων όπως το iQOS, το glo και το Revo.

Ως επιστήμονας και υπέρμαχος της υγείας, θεωρώ σημαντικό να παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα διαθέσιμα στοιχεία που δείχνουν ότι τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού παραμένουν και επιβλαβή και ιδιαίτερα εθιστικά. Κανένα προϊόν το οποίο βλάπτει τους πνεύμονες και την ανθρώπινη υγεία δεν πρέπει να προωθείται στους νέους σε ολόκληρη την ΕΕ, ιδιαίτερα με τους τρόπους που γίνεται με αυτά τα προϊόντα.

Ως πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνού της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας (ERS), θα παρουσιάσω τα ευρήματά μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στις 30 Μαΐου μαζί με τον ευρωβουλευτή Gilles Pargneaux και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για το Κάπνισμα και την Πρόληψη του Καπνίσματος (ENSP) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Ανεξάρτητη έρευνα υποδηλώνει ότι υπάρχει ουσιαστικά υψηλότερος κίνδυνος για την υγεία από ότι ισχυρίζεται η βιομηχανία καπνού.

Ανακάλυψα ότι οι καπνοβιομηχανίες δεν έχουν ενημερώσει το κοινό ότι βρέθηκαν από τις μελέτες τους ορισμένες επιβλαβείς ουσίες όπως σωματίδια ύλης, πίσσα, ακεταλδεΰδη (καρκινογόνος ουσία), ακρυλαμίδιο (πιθανή καρκινογόνος ουσία) και μεταβολίτης ακρολεΐνης (τοξική και ερεθιστική ουσία) σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Ορισμένες μελέτες μάλιστα διαπίστωσαν πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις φορμαλδεΰδης (πιθανή καρκινογόνος ουσία) σε θερμαινόμενα προϊόντα καπνού σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα.

Ανεξάρτητη έρευνα σε αυτά τα προϊόντα έχει επίσης δείξει ότι η δυνητικά καρκινογόνος ουσία ακεναφθένιο, βρέθηκε να είναι σχεδόν τριπλάσια από ότι στα συμβατικά τσιγάρα και τα επίπεδα νικοτίνης και πίσσας έχουν βρεθεί ότι είναι σχεδόν πανομοιότυπα με τα συμβατικά τσιγάρα.

Μια πειραματική μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι η έκθεση σε αυτά τα προϊόντα οδήγησε σε 60% μείωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων – συγκρίσιμη με εκείνη που προκαλείται από τον καπνό τσιγάρων.

Επιπλέον, μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι χρήστες θερμαινόμενων προϊόντων καπνού ίσως να αναγκαζονται να καπνίζουν με ταχείς ρυθμούς, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της πρόσληψης καρβονυλίων (ενδεχομένως καρκινογόνων) και νικοτίνης, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα εξάρτησης από τη νικοτίνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι “όσον αφορά την πώληση, την παρουσίαση και την κατασκευή αυτών των προϊόντων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχύουν και πρέπει να εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις της Οδηγίας για τα Προϊόντα Καπνού. Σε αυτές περιλαμβάνεται η απαγόρευση της παραπλάνησης, την οποία καταδεικνύει η καθηγήτρια Charlotta Pisinger και προβλέπεται από το άρθρο 13 και συγκεκριμένα οποιεσδήποτε υποδείξεις ότι ένα συγκεκριμένο προϊόν καπνού είναι λιγότερο επιβλαβές από τα άλλα”.

Ελπίζω πως οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα παρακολουθήσουν προσεκτικά τη διασφάλιση της εφαρμογής αυτών των διατάξεων. Αλλά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και ίσως κάποιες εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν αποφασιστική δράση.

Τα κράτη μέλη αξιολογούν επί του παρόντος την τοξικότητα αυτών των προϊόντων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια κυβερνητική επιτροπή εξέφρασε ανησυχίες “για το ενδεχόμενο, μη καπνιστές, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των νέων, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ξεκινούσαν το κάπνισμα, να χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα εφόσον δεν είναι ακίνδυνα. Υπήρξε επίσης ανησυχία για το αν η χρήση αυτών των προϊόντων θα οδηγούσε τους ανθρώπους να περάσουν στο κάπνισμα των συμβατικών τσιγάρων”

Το ρητό λέει, όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά και οι ευρωβουλευτές πρέπει να γνωρίζουν ότι τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού είναι εθιστικά και καρκινογόνα για τον άνθρωπο.

Πάνω απ’ όλα δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη συζήτηση γύρω από τα νέα προϊόντα καπνού να μας αποσπάσει την προσοχή από το κύριο έργο μας, το οποίο είναι η προώθηση ρυθμιστικών μέτρων που γνωρίζουμε πως είναι αποτελεσματικά στη μείωση του καπνίσματος και η συνεχής υποστήριξη στους ανθρώπους που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα.

Πηγή: https://www.theparliamentmagazine.eu

credits to, http://vaping360.com/

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί τεχνολογία cookies. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας, σημαίνει ότι συμφωνείτε με αυτό.