Τα νοσοκομεία προτρέπονται να πωλούν ηλεκτρονικά τσιγάρα και να επιτρέπουν στους ασθενείς να ατμίζουν στο κρεβάτι νοσηλείας τους.

Οι συμβουλές του οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι όλοι οι καπνιστές – συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών – πρέπει να ενθαρρύνονται να στραφούν στις συσκευές αυτές προκειμένου να βοηθηθούν στην εξάλειψη του θανάσιμου εθισμού στον καπνό.

Αυτό προκύπτει παρά το γεγονός ότι προηγούμενη έρευνα υποδήλωνε ότι το άτμισμα μπορεί και αυτό να είναι επιβλαβές για το αγέννητο παιδί.

Ένας Βρετανός ανά λεπτό εισάγεται στο νοσοκομείο λόγω της χρήσης τσιγάρων, με 79.000 άτομα στην Αγγλία να πεθαίνουν ετησίως.

Ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας δήλωσε ότι η πιθανότητα να προκαλέσει το άτμισμα καρκίνο είναι 200 φορές λιγότερη από το κάπνισμα.

Επίσης δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει κίνδυνος για όσους παρευρισκόμενους εισπνέουν παθητικά τον ατμό.

Οι υπάλληλοι της υγείας τώρα επιθυμούν να επιτρέπεται το άτμισμα στους χώρους εντός και εκτός νοσοκομείων.

Η έκθεση έρχεται σε λιγότερο από τρία χρόνια αφότου ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) αμφιλεγόμενα δήλωσε πως οι συσκευές είναι τουλάχιστον 95% ασφαλέστερες από τον καπνό.

Στην τελευταία του ανεξάρτητη επισκόπηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ο οργανισμός δήλωσε ότι ήταν πιο σίγουρο από ποτέ ότι οι συσκευές είναι λιγότερο επιβλαβείς από τα παραδοσιακά τσιγάρα.

Επίσης δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να υποδεικνύει ότι υπάρχει κίνδυνος για όσους παρευρισκόμενους εισπνέουν παθητικά τον ατμό.

Οι αξιωματούχοι της υγείας υποστηρίζουν πως περίπου επτά εκατομμύρια Βρετανοί εξακολουθούν να καπνίζουν, με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να συμβάλλουν σε περίπου 20.000 νέες διακοπές κάθε χρόνο.

Ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) ανέφερε σε μια έκθεση ότι το δίκτυο Εθνικού Συστήματος Υγείας θα πρέπει να διασφαλίσει ότι “τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι διαθέσιμα προς πώληση στα καταστήματα νοσοκομείων”.

Ο Martin Dockrell, υπεύθυνος για τον έλεγχο του καπνού για το PHE, πρόσθεσε: “Σίγουρα θα τους ενθαρρύνουμε να φτιάξουν τουλάχιστον κάποια μονόκλινα δωμάτια όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να ατμίσουν”.

Η έκθεση συντάχθηκε από ειδικούς από το King’s College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Stirling.

Η Ann McNeill, καθηγήτρια που ειδικεύεται στον εθισμό από τον καπνό στο KCL, δήλωσε ότι μόνο οι μισοί καπνιστές γνωρίζουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή.

Πηγή: https://www.thesun.co.uk/news/5508787/hospitals-patients-to-vape-in-bed/